support@biometria.se | Tel +46 60 16 87 00

info@biometria.se | Tel +46 10 228 50 00

Search form
Sök:

 

  
Topboxtexten skriver du här
 


 ‹ tillbaka

Smärtsam och magisk resa jorden runt

När Fredrika Ek nu närmar sig Sundsvall är det drygt tusen dagar sedan hon började trampa. Väl hemma igen är facit fem tusen cyklade mil genom 45 länder. Dessutom sex hundra tusen kronor till arbetet för kvinnors rättigheter.
 
Fredrika Ek har bara någon vecka innan vi träffas avslutat tvåhundra mils ökencykling genom Sahara. Med konstant motvind och sand som blästrat både ansikte och cykelkedja.
Nu är hon på väg hem. Återstår ”bara” att cykla norrut, genom Tyskland och Danmark och upp genom Sverige, till Sundsvall dit hon når i mitten av januari.
– Min hemlängtan blir bara starkare ju närmare hem jag kommer, säger hon. Men på samma gång vill jag helst stanna kvar i drömmen, inte ha den bakom mig.
 
Drömmen om att cykla från Sundsvall till Sundsvall, jorden runt, föddes under en spontan cykeltur genom Europa. Att i långsam takt, för egen maskin, få uppleva så mycket, så nära, var ett koncept hon ville utforska.
 
Eller som hon skriver på sin blogg: ”Min drivkraft är viljan att uppleva allt, överallt. Se allt. Träffa alla slags människor. Äta all slags mat, ta del av alla slags kulturer. Jag vill se alla utsikter, simma i alla hav. Jag vill verkligen lära känna världen som den är.”
 
Men Fredrika ville också att äventyret skulle bli något större än många mil på en cykelsadel, något som kunde bidra till en bättre värld. Hon har under resans gång därför samlat in pengar som sedan slussats vidare till biståndsorganisationen Action Aid, med fokus på kvinnor och flickor. Närmare sexhundra tusen kronor är resultatet.
 
Och så, den 8 mars 2015, på Internationella kvinnodagen och med SDC som en av projektets sponsorer, påbörjade hon sin långa resa. Från Sundsvall ner genom Europa, över Alperna, vidare genom Turkiet, Iran, Centralasien, över den tibetanska högplatån, genom Sydostasien, till Singapore.
 
Det tog ungefär ett år. Det hon minns bäst är att bli hembjuden till en familj i Tadzjikistan, att i Kurdistan bli serverad mat hon aldrig drömt om att äta, att dricka te under en oändlig stjärnhimmel invid en jurta i Tibet.
 
Därefter korsade hon Australiens ödsliga Outback, fortsatte till Nya Zeeland innan hon från Argentinas sydspets följde Andernas branta bergspass och höglänta grusvägar norrut.
 
Efter Sydamerika var det meningen Fredrika skulle cykla tvärs över USA och sedan hem. Men tanken på en epilog med asfalt och hamburgare lockade inte det minsta.
– Jag ville ha crescendo istället för antiklimax, flög därför till Togo och cyklade sedan norrut, längs Afrikas västkust, berättar hon.
 
Och det är något hon inte ångrar. Afrika, säger Fredrika, är nyckeln till allt. Nära livet. Långt bortom den bekvämlighetszon hon själv fostrats i.
– Det har varit omtumlande, smärtsamt och magiskt, summerar hon. Att under så lång tid ha fått ta emot så mycket av människor som har så lite ger perspektiv på tillvaron.
 
 
Text: Mats Wigardt
 
Mer om Fredrikas resa finns på hennes blogg thebikeramble.com.

Skriv ut sidan


Ett_nummer_Kundtjänst_FMC_sdcse_2.png
SDCs_beslutsstruktur_276x94_.png
Entreprenörer_som_produktionsrapporterar.pngOm SDC

Varje år hanterar SDC information om virkesvärden för mer än 70 miljarder kronor. Från skördare, skotare, avlägg och lastbil till mätplatser, industrier och värmeverk – våra kunder vill ha exakta besked. De vill redovisa, planera, optimera, effektivisera, estimera och följa upp den egna affären.

På uppdrag av den samlade skogsnäringen håller vi koll på skogens data. Vi är informationsnavet i kedjan mellan skog och industri.

SDC Ek för

 

 Adress: Skepparplatsen 1, 851 83 SUNDSVALL
 Telefon: 060-16 86 00

 Kundtjänst: 060-16 87 00, kundtjanst@sdc.se

 Email: info@sdc.se

Följ oss

Facebook
LinkedIn